De truuken van de foor
*Jo Van Damme, Filip Vanluchene


(theater Malpertuis, Minard)Het Gentse fenomeen Romain Deconinck verdient zonder de minste twijfel een ereplaats in de bonte, internationale, historische galerij van het volkstheater. Elders ter wereld worden soortgelijke fenomenen absoluut ernstig genomen, bestudeerd en geanalyseerd op academisch niveau.
In Italië, de bakermat van 'la commedia popolare’ is er bijvoorbeeld al ontzaglijk veel onderzoekswerk verricht naar Toto, een Napolitaans schrijver-acteur die in vele opzichten te vergelijken valt met Romain Deconinck. Om nog niet te spreken over Eduardo en Nino de Filippo, even grote populaire theatermakers.
Nobelprijswinnaar Dario Fo verwijst voortdurend naar figuren zoals Beolco Ruzzante, een Noord-Italiaanse schrijver-acteur uit de veertiende eeuw, die met zijn ontelbare volkse stukken aan de basis lag van de Venetiaanse 'commedia dell'arte' en het hele oeuvre van Molière en Carlo Goldoni. En zelfs van Shakespeare.
Romain Deconinck posteren in die galerij lijkt op het eerste gezicht wat opgeblazen. Toch is er niets overdrevens aan. Deconinck heeft in zijn creaties alle wetten van ‘la commedia popolare’ bevestigd en nageleefd.
Hij zit in brons op de trappen van zijn Minard. Het is evident dat hij de fakkel wil doorgeven, dit unieke underdoganarchisme dat hij gestalte gaf in die bonte batterij komische maskers. Aan de volgelingen om die maskers over te nemen en ze te doen herleven in nieuwe situaties.

Jo Van Damme en Filip Vanluchene nemen de handschoen op en geven een actuele invulling aan enkele originele scenario’s van Romain Deconinck. Dirk Buyse, Bob De Moor en Tania Van der Sanden gebruiken alle truuken van de foor om ze op de planken te brengen.

Een coproductie van theaterMalpertuis en de Minard in het kader van Romain Royal.


Tekst: Filip Vanluchene en Jo Van Damme
Spel: Dirk Buyse, Bob De Moor en Tania Van der Sanden
Regie: Domien Van der Meiren en Danny Keuppens
Vorm : Lien Wauter


Praktisch :
Locatie: Minardschouwburg
Data: vanaf zaterdag 16 juli t.e.m. maandag 25 juli 2005 telkens om 20 uur.
Op zaterdag 23 juli is er eveneens een voorstelling om 15 uur !

Tickets: 12 EUR
Reserveringen:
Uitbureau Gent, Kammerstraat 19, 9000 Gent, tel: 09/233 77 88
www.uitbureau.be
<topNe Lieuw mee tande
Een “miesterklasse” door Romain Deconinck

(theater taptoe)


Waarom was Romain zo'n geliefd volksauteur, hoe schreef en regisseerde hij, wat dacht hij over volkstheater… op dit alles geeft hij zelf antwoord in een "miesterklasse".
Luk De Bruyker speelt Romain. Er is niet alleen de fysieke gelijkenis maar ook zijn persoonlijke fascinatie voor het volkstheater. Luk is in Gent bekend als de stem en het gezicht van Pierke Pierlala, maar hij speelde ook in heel wat volkse theaterstukken bij diverse gezelschappen.
Hij schreef samen met Zaki De Waele de productie Tussen Diep en Ondiep en het was in deze productie dat hij Romain leerde kennen als regisseur.
Maar ook bij Theater Taptoe was Deconinck geen onbekende. Hij schreef voor het gezelschap, samen met Freek Neirynck, de eerste Taptoe- productie voor volwassenen, De Roste Wasser. Zowat het hele Minardgezelschap, de legendarische Beren van Romain, gaven stem aan Taptoe's poppen.
Uiteraard was deze persoonlijke knowhow erg bruikbaar voor Luk bij de uitbouw van zijn rol.
Ne Lieuw mee tande mag misschien een buitenbeentje lijken in de Taptoe- programmatie, maar ook in deze montering wordt op een bijzondere wijze figurentheater in "de miesterklasse" geïntegreerd. Een ideale manier om het leven en werk van Romain Deconinck te leren kennen en het specifieke van het Gentse dialect.
Deze productie kwam tot stand in het kader van Romain Royal.
Met dank aan Yvonne Delcour (weduwe van Romain)


Auteur: Frank Van Laecke
Spelconcept: Luk De Bruyker en Dirk De Strooper
Poppen: Michaela Bartonova en Antonin Müller
Kostuums: Netty Neus

Regie: Frank Van Laecke
Spel: Luk De Bruyker
Figurenspeelster: Ise Debrouwere

Decor: Wim Van de Vyver
L ichtontwerp: Alain Ongenaet


Praktisch :
Locatie: Huis van Alijn
Data: 29/9, 27/10 en 24/11

Tickets: 10 EUR
Reserveringen: 09/269 23 67 (het aantal plaatsen is beperkt tot 80, reserveren is ten sterkste aanbevolen)

 

<topSoepe mee ballekes
Naar Romain Deconinck

(K.M. De Melomanen)Al een hele tijd speelt de K.M. De Melomanen een stuk van Romain Deconinck tijdens de Gentse Feesten. Op zich niet zo verwonderlijk omdat Romain ook lange tijd bij De Melomanen actief was, alvorens hij in 1941 de overstap maakte naar de Minard. Hij leerde bij de Melomanen piano en gitaar spelen, trad er op, schreef er mee aan een revue… kortom, leerde er de stiel.


Tekst: Romain Deconinck
Regie: Roger Bolders

Spel: Guy Bracke, Robert Bracke, Carlo Demeyer, Martine De Smet, Luc Jacobs, Agnella Lefevere, Antoine Ornelis, Kristof Schollaert, Olga Tijsebaert, Pascal Van Geyt, Jet Vergaert.

 

Praktisch :

Locatie: Auditorium 61, Onderbergen 66, 9000 Gent
Data: van zaterdag 16 juli t.e.m. zondag 24 juli telkens om 19u30. Op donderdag 21 juli is er ook een voorstelling om 14u30.
Tickets: 8 euro
Reserveringen: K.M. De Melomanen, tel: 09/221 61 95

 

 


<top


Chapeau Romain

*Yvonne Delcour en Jean-Pierre Maeren


Ook Yvonne staat in 2005 opnieuw op de planken. Samen met Jean-Pierre Maeren vertelt ze over het leven van Romain, speelt ze scènes uit stukken en doet ze haar verhaal over het einde. Een voorstelling om naar uit te kijken!

 

Spel: Yvonne Delcour en Jean-Pierre Maeren

Praktisch :

De première is op 4 november 2005. Chapeau Romain loopt heel de maand november in de Groene Zaal, Lange Boomgaardstraat, Gent. Meer info volgt later


.


<top